BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ
Dil Araştırma ve Uygulama Merkezi (BÜDAM)

TÜRK DİLİ DERSİ İŞLENİŞİ HAKKINDA BİLGİLENDİRME

2021-2022 GÜZ DÖNEMİ TÜRK DİLİ DERSLERİNİN İŞLENİŞ ŞEKLİ

2021-2022 GÜZ DÖNEMİ

TÜRK101,TÜRK107,TÜRK105,TRDE101 KODLU DERSLERİN İŞLENİŞİ HAKKINDA BİLGİ

Değerli öğrencilerimiz;

2021-2022 Güz Döneminde TÜRK101,TÜRK107,TÜRK105,TRDE101 Kodlu dersler, uzaktan öğretim yöntemiyle sürdürülecektir. Buna göre;

1. Türk dili dersleri, Öğretim Yönetim Sistemi (ÖYS/Moodle) olarak adlandırılan, https://oys.baskent.edu.tr adresi ve MS Teams üzerinden eş zamanlı yürütülmektedir. Bu sistemlere sadece BAŞKENT uzantılı e-posta adreslerinizle girebilirsiniz.
  2. BUOBS’ta dersin ilgili şubesini seçtikten sonra, dersin öğrenme materyallerine ulaşım için, ÖYS/Moodle’da da AYNI şubeye kayıt olmalısınız. Diğer bir ifadeyle, öğrenci olarak BUOBS’tan hangi şubeye kayıt olduysanız, ÖYS/Moodle’da de aynı şubeye kayıt olmalısınız. (Örn: TÜRK101-1).
  3. Türk dili dersleri, ÖYS/Moodle’da “Merkezler” başlığı altında yer almaktadır.
  4. Türk dili derslerinin haftalık canlı dersleri Microsoft Teams sistemi üzerinden verilmekte; ders kayıtları ise ÖYS/Moodle’dan paylaşılmaktadır. Canlı dersleri kaçırırsanız, dersin kaydını ÖYS/Moodle üzerinden sizlerle paylaşılacak bağlantıdan izleyebilirsiniz. Ders kayıtları, konuları tekrar etmeniz içindir. Diğer bir ifadeyle, kayıt izlemeniz sizlere devam notu kazandırmayacağı gibi, devam yerine de sayılmaz.
  5. Bu durumda hem ÖYS/Moodle hem de Microsoft Teams’e üye olmanız ve bütün bu üyelikleri BAŞKENT uzantılı e-posta adreslerinizle yapmanız gerekmektedir.
  6. Siz öğrencilerimize tanımlanan iki ayrı BAŞKENT uzantılı e-posta adresi bulunmaktadır. Teams üyelikleri, diğer bir ifadeyle canlı dersleri izlemek için öğrencinumarası@ogr.baskent.edu.tr adresinizi kullanmalısınız. Aksi takdirde derslere erişim sağlamanız mümkün değildir.
  7. Teams ekibine katılmak için (ilgili şubede canlı derse girmek için) gerekli olan ekip adresi ve kodu, ÖYS/Moodle şubenizde sizlere bildirilecektir. Ekip kodu bir kez belirlenir. Ekip kodunu bir kez giren öğrenci, derse katılmak için bir daha kod girmeye ihtiyaç duymayacaktır.
  8. Her hafta, belirlenen ders saatinde Microsoft Teams üzerinden yapılan canlı yayına katılmalı, o haftanın konusunu canlı şekilde dinlemelisiniz. Canlı yayınlara katılım için ÖYS/Moodle’da dersin şubesine kayıt olmanız ve Microsoft Teams üyelik işlemlerini tamamlamış olmanız gerekmektedir.
  9. Dersin yılsonu not değerlendirmesi; Vize: %40, Final: %50, Devam ve ödevler %10 dağılımındadır.
  10. Konuların daha iyi anlaşabilmesi ve dersin işlenebilmesi için yapılacak CANLI DERSLERE KATILIM ZORUNLUDUR. 14 haftanın 5 haftasına katılmayan öğrenci dersten F2 notuyla devamsızlıktan kalacaktır.
  11. DERSTEN DEVAMSIZLIKTAN KALMAMAK İÇİN CANLI DERSLERİ TAKİP ETMENİZ GEREKMEKTEDİR. (Bkz. 10. madde).
  12. Dönem boyunca bir vize sınavı (ara sınav) yapılacaktır. Vizenin ortalamaya etkisi %40’tır. Vizeler, pandemi koşullarına göre elektronik ortamda veya örgün olarak yapılacaktır. Sınav linki BÜDAM web  adresinden paylaşılmakta ve sizlere SMS yoluyla hatırlatılmaktadır.
  13. Final sınavları akademik takvimde ilan edilen dönem sonu sınavları haftasında yapılacaktır. Finalin ortalamaya etkisi %50’dir. Final sınavıyla ilgili bilgi, ÖYS/Moodle üzerinden ve SMS yoluyla öğrencilerle paylaşılmaktadır.
  14. Sınavlarda; yapılan canlı dersler, ÖYS/Moodle’da paylaşılan içerikler ve Başkent Üniversitesi Üniversiteler İçin Türk Dili Ders Kitabından sorumlu olduğunuzu unutmayınız.
  15. Dersle ilgili bütün bilgilendirmeler SMS ve ÖYS/Moodle üzerinden verilmektedir. Bu sebeple, öğrenci işlerine kayıtlı cep telefonu numaranızın güncel olduğuna ve ÖYS/Moodle’dan ilgili derse ve şubeye kayıt olduğunuza emin olunuz. ÖYS/Moodle’da, BUOBS’ta kayıtlı olduğunuz TÜRK101 şubenize kayıt olmanız, devam/katılım notu için önem arz etmektedir.
  16. Sağlıklı ve başarılı bir dönem geçirmeniz dileğiyle.

Başkent Üniversitesi

Dil Araştırma ve Uygulama Merkezi